Virkattu villatakki - Granite Cardigan

Olen haaveillut tästä villatakista reilun vuoden. Vihdoin se on valmis ja siitä tuli ihana!
Langat takkiin ostin vuosi sitten toukokuussa Karnaluksista. Lanka on Rowanin Hemp Tweed (jonka tuotanto on kuulemma lakkautettu, mikä on suuri harmi).


Rohkeutta takin tekemiseen keräsinkin sitten tovin. Muistissa kun on vielä edellinen takkini parin vuoden takaa. Sopivan ohjeen etsimiseen meni kanssa aikansa, tällä kertaan en halunnut tehdä "omasta päästä" tai ylhäältä alas mallia.  Jossain kohtaa huomasin haluavani tehdä takin "moss stitch" mallikerralla. Tässä hyvä video tuosta mallikerrasta. Sitten en meinnannut löytää sopivaa ohjetta... kunnes löysin tämän Granite Cardiganin. Suunnittelijana Stephanie Lau, eli All About Ami. Ilmainen ohje löytyy täältä.


Rowanin Hemp Tweedissä on 95 metriä 50 grammassa ja se on 75% villaa ja 25% hamppua. 
Ohje on tehty Lion Brandin New Basic 175 -langasta, joka on 75 % akryyliä ja 25% villaa.  100 grammassa New Basiciä on 160 metriä. Molemmat langat ovat luokiteltu Aran vahvuisiksi.

Olin ostanut Hemp Tweediä 10 kerää, eli 500 grammaa.


Ohjeessa koukkukoko on 6,5 mm, minä päätin kokeilla onneani 6 mm koukulla.  Päädyin S-kokoon, koska siinä selän leveys on ohjeen mukaan 43 cm, jonka siis arvelin olevan passeli minulle. Lähdin tekemään ensimmäiseksi etupaneelia, jotta pääsisin mahdollisimman pian testaamaan virkkaustihettyäni. Hämmästykseni oli suuri kun se mätsäsi ohjeessa mainittuun kokooon. Sitten vaan koukku heilumaan!

Ensimmäinen etupaneeli hyvässä vauhdissa.

Etupaneeelit ja takapaneeli virkkaantui nopeasti. Virkkasin kaikkiin kappaleisiin lopulta 97 kerrosta. Kappaleiden pituus tässä vaiheessa oli noin 60 cm. 


Sitten hihojen kimppuun! Tein hihat vähän eri tavalla kuin ohjeessa, sillä olin tässä vaiheessa varma, että lanka ei tule riittämään. Päätin, että ostan takin resoreita varten lisää lankaa (vaikkakin eri värierää) ja käytän kaikki mitä pystyn alkuperäisestä värierästä takin pituuteen. Hihat olisi aloitettu resoreista, mutta minä aloitin virkkaamisen resorin yläpuolelta. 
Tässä alla kuva kun hihakappaleet ovat valmiit.


Päätin, ohjeesta hieman poiketen, kiinnittää hihat vartalo-osaan alla olevan kuvan mukaisesti. Tämän jälkeen tein hihojen resorit ja sitten vasta ompelin sivu- ja kainalosaumat kiinni. 


Hihojen resorit virkkasin erikseen pituussuunnassa ja sitten ompelin hihaan kiinni (ja tämän jälkeen vasta siis kainalosauma).Sitten takin edessä oleva "resorin" kimppuun, joka siis kiertää koko takin etumuksen. Resori tehtiin suoraan takkiin, takin reunoilta poimittiin 222 silmukkaa puolipylväillä. Tykkään ihan hirmuisesti näistä resoreista! Ne on siis tehty puolipylväillä, aina kääntyen päässä, ja joka toisella kerroksella otetaan puolipylvään takana oleva kolmas silmukka ja joka toisella puolipylvään taaimmainen silmukka. Tätä toistettiin kolme kierrosta. Ihana! Tässä linkki resorin ohjevideoon. 


Helmaan tehtiin sama resori tietenkin, mutta se tehtiin erikseen, ja ommeltiin kiinni takkiin. 
Ja voilá se on valmis!!

Tässä vaiheessa takilla pituutta noin 67 cm.

Tässä takki ennen kastelua ja pingotusta.


Jännitin ihan hurjasti takin kastelua ja muotoon asettelua. Muistissa vielä edellisen takin venähtäminen. Mutta pakko se oli vaan tehdä! Uitin takkia vartin verran haaleassa vedessä, jossa oli villavaatteille tarkoitettua hoitoainetta. Sitten kun sain sen aseteltua muotoonsa pyyhkeiden päälle lattialle, huomasin heti, että ainakin pituutta takille oli tullut hurjasti lisää.

Onneksi olin ottanut takista mitat ennen kastelua, ja nyt yritin saada kostean takin mätsäämään niihin mittoihin. Leveyttä ei takkiin juurikaan tullut, mikä oli mahtava asia, mutta pituutta ainakin 20 cm lisää. Siihen olin itseasiassa ihan tyytyväinen, koska halusin alunperinkin takista pitkän. Hihat tietenkin venähtivät pituutta, ja mitan kanssa kokosin kangasta hihoista kasaan, jotta niistä ei lopulta tulisi ylipitkät.

Valmiilla takilla pituutta olkasaumasta helmaan 85 cm . Lankaa meni kaiken kaikkiian vähän reilut 13 kerää, eli 645 grammaa.

Kastelu ja muotoon asettelu meni lopulta paremmin kuin ajattelin, ja takista tuli täydellinen! Langan tuntui muuttui ihanan pehmäksi ja laskeutavaksi. 

Tykkään takista ihan hirmuisesti! 
Kävimme siitä yhtenä lämpimänä elokuun päivänä kuvaamassa Tampereen Finlaysonilla ja Näsinpuistossa. 
Ps. kerron tästä takista myös videoblogissa, klikkaa kuvaa alla!

Kommentit

Suositut tekstit

Instagram @virkkuumaniassa