tiistai 31. toukokuuta 2011

Pää pyörällä

Onpa ollut aikamoista menoa viime viikko! Tuli julkaistua blogi, perustettua käsityöpiiri ja saatua kaupungilta tontti! Huh, huh!

Viisihenkinen perheemme asuu tällä hetkellä kolmiossa, ja asuntokuume on vaivannut jo pitempään. Päätimme ihan vaan kokeilla arpaonneamme kaupungin tonttiarvonnassa. Ja kuinkas kävikään, saatiin tontti! Nyt sitten kauhealla vimmalla selvitetään mitä tontille saa rakentaa, tutustutaan eri talopaketteihin ja käydään neuvotteluja pankin kanssa. Eilen mm. vietimme koko perhe kolmisen tuntia yhden talovalmistajan luona. Taitaa jäädä käsityöt ja blogeilu vähän vähemmälle aika ajoin.  Toiveissa olisi, että vielä tämän vuoden puolella päästäisiin rakennushommat aloittamaan.

Olen jo jonkin aikaa haaveillut käsityöpiiristä. Viime syksyn ja kevään kävin kansalaisopiston Nurin oikein -kurssia kerran viikossa, ja voi että kun se oli mukavaa. Samanhenkisten naisten kanssa sai puhua pälpättää, ihailla toisten aikaansaannoksia ja samalla todella ihanan ja asiantuntevan opettajan avustuksella oppia uutta.  Kurssi loppui jo huhtikuun puolessa välissä, ja idea omasta käsityöpiiristä lähti elämään. Miten saisi mukavan porukan koottua?

Kunnes eräänä iltana se vain kolahti.  Esikoisen vauva-aikana tutustuin erittäin mukavaan naisihmiseen, joka kanssa muutaman kerran tavattu ja kuulumisia facebookin kautta vaihdettu. Eräänä iltana kommentoin hänen virkkaamiseen liittyvää statustaan, että pitäisikö perustaa virkkaus- ja neulekerho. Siitä se sitten lähti! Molemmat tiedottivat asiasta omalla facebook-sivuillaan ja eiköhän me ihan mukava porukka saatu kasaan. Helatorstaina olisi ensimmäinen tapaaminen, jota jo kovasti odotan!

Miten saisi tämän pääkopan selviämään? Pää on täynnä erilaisia pohjapiirrustuksia, kustannusarvioita ja laskelmia, puhumattakaan uusista virkkaus- ja neuleideoista, keskeneräisistä töistä, joista yhdellä työllä alkaa kohta olemaan jo aikas kiire!

Mutta ettei menisi ihan vain tekstin julkaisemiseksi, niin laitanpa tähän kuvan kortista, jonka tein poikien kerhotädille.  Noita kukkia ja perhosia tuli toissa viikolla väkerrettyä urakalla.


lauantai 28. toukokuuta 2011

Ihana päivä mummilassa

Onpa taas mukavaa viettää päivä mummilassa. Pojat mennä vilistävät tuolla ulkona, vauva nukkuu ja äiti saa ihan rauhassa keskittyä neulomiseen.
Työn alla on hyshys-projekti, jonka pitäisi olla valmis reilun viikon päästä. Jokin verran on vielä tekemättä...
Tulee tässä samalla testattua postaus puhelimen kautta.


perjantai 27. toukokuuta 2011

Ikuisuusprojekti nro 2

Pahimmassa peittomaniassa, joka alkoi lasten serkulle tekemästäni vauvanpeitosta, aloin suunnittelemaan meille torkkupeittoa. Käymälläni kansalaisopiston Nurin oikein -kurssilla eräs kurssikaveri teki dominoneuletekniikalla peittoa, ja ajattelin samaa kokeilla. Halusin päästä mahdollisimman helpolla, joten valitsin  7 Veljestä Raita - langan. Eipä tarvitse monen monia langanpäitä päätellä. 


Ajattelin tehdä neljä pientä neliötä Raita -langalla ja sitten vaalealla ja tummalla yhdet isot neliöt kumpaakin. Yritän tehdä peiton niin, että neulon palat suoraan peittoon kiinni, jotta vältyn lopun "palapeliltä".


Tämänkin ikuisuusprojektin olen aloittanut huhtikuussa, ja tämän pidemmälle en ole ehtinyt. Toivottavasti tämäkin edistyy kesän aikana.

torstai 26. toukokuuta 2011

Ikuisuusprojekti nro 1

Joskus talvella hamstrasin monta kerää Novitan Rose Mohairia alehyllystä. Tietämättä yhtään siis mitä sillä tekisi. Langan väri vaan oli mieluisa. Selasin monen monia Novitan lehtiä löytääkseni myös mieluisan ohjeen langalle. Huomioni kiinnittyi Novitan Kevät 2011 -lehdessä olleeseen neulottuun kolmiohuiviin (malli nro 49). Oi, osaisinpa tehdä tuollaisen! Ohjeen ruutupiirros näytti haastavalta. Mutta  kun en muutakaan mieluisaa ohjetta löytänyt, ja halusin langoilla jotain tehdä, päätin ottaa härkää sarvista. Ja ei se niin vaikeaa ollutkaan!

Neulominen vaatii vain äärimmäistä keskittymistä ja tarkkaa ruutupiirroksen seuraamista. Yhtään silmukkaa ei saa hukata, muuten saa varmaan purkaa koko tekeleen. Olen aloittanut tämän tekemisen huhtikuun alussa, mutta väliin tuli muita kiireellisimpiä projekteja, ja tuntuu, ettei meinaa löytää sellaista hetkeä, että voisi tähän keskittyä! Melkein tarvitsisi saada kaikki lapset hoitoon ja koti ihan hiljaiseksi.


Huivi ei myöskään ole ihan pieni, koko tulee olemaan noi 90 x 180 cm! Siinä on kyllä vähän neulomista jo! Toiveena olisi kuitenkin, että saisin tämän valmiiksi ennen ensi syksyä, tai ennen ensi kevättä ; ) Saas nähdä miten käy!

maanantai 23. toukokuuta 2011

Huh, mikä urakka!

Olipas aikamoinen urakka saada kaikki viimeisen vuoden tekeleet tänne talteen! Nyt voikin sitten alkaa taas keskittymään itse virkkaamiseen ja neulomiseen, ja päivittämään blogia kun on siihen jotain aihetta. Menasin jo viime kesänä pistää blogia pystyyn, mutta silloin se ei tuntunut omalta jutulta. Oli kivempi keskittyä vain virkkaamiseen. Vuoden kypsyttelyn jälkeen, blogi  heräsi eloon reilussa viikossa!

Kiitokset ihanalle miehelle kannustuksesta ja avusta!

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kukat kukkii ja perhoset lentelee

Ihan kuin ei muutenkaan olisi virkattavaa ja neulottavaa, oli ihan pakko keksiä uusia aiheita. Kevätjuhlia vietetään siellä sun täällä, kuten poikien kerhossakin. Ehdotin vanhimmalle pojalle, että pitäisikö äidin virkata kerhotädille jotain kivaa. Poika oli ihan innoissaan, että joo!! Ja ei muuta kuin mania täysille ja ohjeita metsästämään. Ideana oli virkata kukkia ja perhosia ja tehdä niistä kiitoskortti.


Kukkien ohje on Drops Designin.  Näissä kukissa lankana käytin Novitan Nallea ja Ilonaa. Koukun koko 3½ mm.


Nämä kukat on tehty 2½ mm koukulla. Lankoina Nalle ja Anttila Oy:n valmistuttama Minni.


Perhosten ohje löytyi Ravelryn kautta, Love City -blogista. Lankana käytin Novitan Nallea, Freesiaa ja Luxus Cottonia. Koukun koko 3½ mm.

torstai 19. toukokuuta 2011

Kastelahjoja serkkupojalle

Ajankohta: maalis-huhtikuu 2011
Kun on päässyt vauhtiin omilla käsillä tekemisessä, niin sitä sitten haluaa tehdä kaikki syntymäpäivälahjat yms. itse. Joten oli oikeastaan helppo keksiä mitä annamme uudelle suvun jäsenelle kastelahjaksi. Itse tehty pehmoeläin ja itse tehty peitto. 

Idean synnyttyä alkoi tietenkin sen parhaan pehmoeläin ohjeen metsästys.  Nallen halusin tehdä, ja mitään valmista ohjetta minulla ei ollut, enkä löytänyt siihen hätään mitään suomenkielistä ohjetta. Onneksi oli Ravelry! Sitä kautta löysin Lion Brand Yarn -nettisivut, joilla tämä ihana ohje oli. Lankana nallessa on Novitan Isoveli ja koukku on kokoa 5 mm. 


Aluksi meinasin, että virkkaan peiton, mutta sitten totesin, että aikaa ei ole niin paljoa, ja podin edelleen  pientä virkkauskyllästymistä. Halusin tehdä jotain isoa isoilla puikoilla. Halusin myös harjoitella ja parantaa neulomiskäsialaani yksinkertaisella nurin oikein neuloksella. Näin peiton ohjeen (tai oikeastaan kuvan samantyylisestä peitosta) vilaukselta Nurin oikein -kurssilla.


Lankana on Novitan Isoveli, puikot on 7 mm. Peitosssa on 100 silmukkaa, reunat on aina oikeaa-neuletta, keskellä vuorottelee nurin ja oikein neulos.


maanantai 16. toukokuuta 2011

Kerro se kukkasin

Ajankohta: helmikuu 2011
Tämän ihanan kukan ohjeen olin löytänyt serkkupojan töppösiä varten. Ystävänpäivän lähestyessä päätin tehdä kukista oman versioni muutamalle ihanalle ystävälleni. Niistä tuli jääkaappimagneetteja.
Lankan on Novitan Luxus Cotton (sitä kun mun varastosta löytyy!), koukun koko muistaakseni 2½ mm.

Pakko saada neuloa!

Ajankohta: kaulaliina syksy 2010-maaliskuu 2011 / pipo maaliskuu 2011
En olisi uskonut, mutta hetkeksi tuli mitta täyteen virkkaamista. Oli pakko saada tehdä jotain isoilla puikoilla ja paksulla langalla.  Voisi sanoa, että nelomismania pääsi iskemään. Muistin, että minulla on varastossa Novitan Tempo -lankaa yksi kerä, joka piti saada nyt käyttöön. Puoli päivää taisi mennä kun etsin hyvää ja helppoa pipon ohjetta. 

Syksyllä olin aloittanut Nurin oikein -kurssin innoittamana palmikkokaulahuivin neulomisen, jonka piti olla sellainen ei mitään kiirettä -työ, mutta nyt sai myös kaulahuivi kyytiä. 

Kaulahuivin ohje löytyi Novitan Talvi 2010 -lehdestä, malli nro 32, puikot oli 8 mm. Pipon ohje oli Novitan Syksy 2010 -lehdessä, malli nro 19, puikot oli 7 mm. Molemmissa lankana Novitan Tempo.
Molempia ehdin käyttämään hetken ennen kuin talvi oli ohi.

Näitä tehdessäni huomasin, että hei, kyllähän se neulominenkin minulta luonnistuu. Boleron jälkeinen neulomiskammo oli tipotiessään!

Pylväitä ja vielä kerran pylväitä

Ajankohta: tammi-maaliskuu 2011
Voi jestas mikä määrä pylväitä! Ihan kyllästymiseen asti. Tästä piti alunperin tulla torkkupeitto, mutta siitä tulikin kassi. Ja hieno sellainen tulikin!


Ohjeen ihanaan aaltoraitapeittoon löysin Susan Copperin Virkkaa uusvanhaa -kirjasta. Kirja on siitä mainio, että siinä on ilmoitettu korvaavat Novitan langat. Peiton pystyi siis tekemään Nalle langalla. Sillähän sitten lähdin tekemään. Mutta voi kuinka ohutta se Nalle-lanka onkaan, ja aika pian tajusin, että tässä peittoprojektissa menee pieni ikuisuus. Eikä siinä vielä kaikki, ne pylväät! Aloin olemaan korviani myöten täynnä pylväitä, niitä kun sain tehdä jokusen merimieskassiin ja poikien myssyihin.


Valitin kyllästymistäni käymälläni Nurin oikein -kurssilla ja siellä sainkin aivoriihen päätteeksi ahaa -elämyksen. Tästä tulee kassi. Ja yhtään pylvästä ei tarvinnut enää tehdä. Yhdistin ala- ja toisen sivusauman kiinteillä silmukoilla, kävin ostamassa Merletosta kahvat ja äiti avusti vuoren ja kahvojen kiinnittämisessä. Olen erittäin tyytyväinen!!

Myssyt pojille

Ajankohta: tammikuu 2011
Vuoden ensimmäisessä Suuri Käsityö -lehdessä (1/2011) oli monenmoista peruspipoa. Onneksi yksi malli on myös virkattu. Heti seuraavana mahdollisena päivänä kävi tämän virkkaajan tie lankakauppaan.


Lankana on Zara Plus, 100% extrafine merino. Koukku on 5 mm. Pipojen saajat saivat itse päättää värit. Lankaa jäi sen verran, että ehkä ensi syksyksi virkkaan niistä vauvalle oman myssyn.

Virkkausmania huipussaan

Ajankohta: tammi-helmikuu 2011
Löysin Prisman alehyllystä kirjan Virkkaa kaunista lapselle (Sue Whiting), ja olin seota!! Mitä näistä ihanuuksista tekisin ja kenelle??

Tämän myssyn ja töppöset tein lasten uudelle, vielä syntymättömälle serkkupojalle.
Lankana taas mikäs muu kuin Novitan Luxus Cotton. Ohjeessa oli töppösiin myös tupsu, mutta en saanut tupsusta sopivan kokoista, joten etsin jotain muuta. Löysin kerta kaikkiaan virkkaajan taivaan, Ravelry -nimisen yhteisön, joka on täynnä ihania virkkaus- ja neulontaohjeita. Sieltä löysin töppösiin kukkasen ohjeen


Tämä merimieskassi lähti tulevalle isosiskolle. Kassissa on tytön lempivärit. Lankana on Novitan Tennessee. Näitä tein melkein yötä päivää, jotta saisin ajoissa valmiiksi. Paketit saapuivat perille juuri sopivaan aikaan, serkkupoika sai töppöset jalkaan kotiuduttuaan sairaalasta.

Hui, ensimmäinen neulottu vaatekappale!

Ajankohta: joulukuu 201- tammikuu 2011
Halusin tehdä itselleni jonkun pienen jakun vauvamme ristiäisiin. Mutta aikaa oli vain muutama kuukausi, joten uhkarokeasti päätin neuloa! 

Tässä tulos:


Kehtasin sitä kyllä ristiäisissä pitää, mutta lopputulokseen en ole kovinkaan tyytyväinen. Neuloksesta tuli todella löysää, en tiedä johtuiko siitä, että käytin ensimmäistä kertaa pyöröpuikkoja vai langasta. Lankana  tosiaan Novitan Chrystal, pyöröpuikot (80cm) 12 mm ja ohje löytyi Novitan Syksy 2010 -lehdestä, malli nro 22.

Tämän tuotoksen jälkeen minulle tuli olo, että neulominen ei ole se minun juttuni. Käsialani on välillä todella löysää ja välillä todella kireätä, siis hyvin epäsäännöllistä. Hetkeksi päätinkin vain keskittyä virkkaamiseen. Siinä ainakin saan tasaisempaa jälkeä aikaan.

Jouluisia sydämiä

Ajankohta: marras-joulukuu 2010
Vauvamme synnyttyä marraskuussa, tuli virkkausmaniaan pieni, luonnollinen tauko. Mutta aika pian havaitsin, että sormet kaipasivat koukkua, ja pää : )

Marraskuun alussa oli ilmestynyt Suuri Käsityö -lehti (11-12/2010), jonka mukana tuli jouluinen Lahjaliite. Sieltä löysin nämä sydämet. Laitoin punaisen ja valkoisen sydämen joulukortin mukana lähimmille sukulaisille ja ystäville. Sydämet koristivat myös omaa joulukuustamme.Lankana Novitan Virkkauslanka, koukut taisivat olla 2 mm ja 2½ mm.

Ensimmäinen "tilaustyö"

Ajankohta: loka-marraskuu 2010
Lasten pikkuserkku oli nähnyt kuvat poikien kirahvista ja kengurusta, ja tietenkin hän halusi oman. Joten sellaisenhan sitten tein. Aloitin kirahvin tekemisen lokakuussa 2010, mutta viimeistelin marraskuussa aina kun ehdin (vauvan nukkuessa, mitä hän onneksi teki aika paljon!).

Värit on kirahvin saaja itse valinnut, lankana tietenkin Novitan Luxus Cotton. Ohjehan löytyi aikoinaan Avotakan nettisivuilta

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Neulotut vauvan töppöset

Ajankohta: lokakuu 2010
Neulomisen makuun päästyäni bongasin nämä hiiritöppöset Suuri Käsityö-lehdestä 11-12/2005. Siltä istumalta lainasin äidiltä sopivat puikot ja lähdin Novitan Nalle -lankaa ostamaan. 


Onneksi sain apuja kansalaisopiston kurssilta, sillä ihan itsekseni en olisi näitä osannut tehdä. Vaikkakin ohje oli "helppo".

Nukke vauvalle

Ajankohta: syys-lokakuu 2010
Pitihän minun joku ihana nukke virkata myös syntyvälle vauvallemme. Tämän ohjeen löysin ihan sattumalta Suuri Käsityö -lehdestä, nro 2/2005. Aloitin nuken tekemisen syyskuussa 2010 ja se valmistui hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Alkuun minua kauhistutti virkkuukoukon koko 1,75 mm, miten niin pienellä pystyy mitään tekemään??
Lankana ohjeessa oli DMC Petra, ja tällä kertaa, taisi olla ihan jopa ensimmäsitä kertaa kun ostin ohjeessa mainitut langat. Nukke on siis virkattu, mutta mekko on neulottu. Ja voi että neulominen kauhistutti! Osittain sen takia ilmoittauduin syksyllä kansalaisopiston Nurin oikein -kurssille. Siellä sain ihan kädestä pitäen ohjeistusta neulomisen perusteista alkaen. Ja todeta, ettei se neulominen niin kauheaa ollutkaan!

Nukkemania!!

Ajankohta: heinä-elokuu 2010
Kun olin saanut poikien hepat valmiiksi, oli vuorossa nämä ihanat nuket. Pakkohan niitä oli tehdä, vaikka omaa tyttöä ei ollutkaan, vielä : ) Päätin tehdä nukkeja ystävien tytöille syntymäpäivälahjoiksi. 


Tämän ensimmäisen nuken pää, jalat ja kämmenet on virkattu Novitan Luxus Cottonilla ja vartalo, hame, jalkaterät ja hiukset Tennesseellä. (muita lankoja kun en tuohon aikaan omistanut!) Tämä nukke jäi itselleni, muut menivät lahjaksi.

Toisen nuken tein muuten samoin, mutta vaihdoin Luxus Cottonin Tennesseen valkoiseksi.


Tämä kolmas nukke on tehty kokonaan Luxus Cottonista. Mielestäni hiukset onnistui paremmin Luxus Cottonista. Tennessee lanka on kauhean säikeistä, ja purkaantuu helposti, joten hiukset menivät helposti "takkuun".
Neljäs nukke on myös kokonaan Luxus Cottonista.

Ohje näihin pikkusöpöläisiin löytyi Suuri Käsityö- lehti, 11-12/2009.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Virkattuja kukkasia ja kukkaro

Ajankohta: elokuu 2010
Olin virkkausmanian alkaessa lainannut kirjastosta Frida Ponten kirjan Virkkauksen ilo. Sieltä bongasin nämä ihanat, yksinkertaiset kukkamallit. 
Pinkki ja lila kukka on virkattu Novitan Tennesseellä ja vihreä Novitan Luxus Cottonilla. Iso kerroskukka on Luxus Cottonilla.


Kukkasilla piristin hoitolaukkua, jota kuljetan päivittäin mukanani.

Tämä valkoinen kukka on virkattu Tennesseellä.

Virkkauksen ilo -kirjassa oli muutakin ihanaa, esimerkiksi kukkaro ja meikkipussi. Päätin tehdä itselleni kukkaron kukkakoristeella. Lankana on Novitan Luxus Cotton ja muistaakseni Novitan Gold-lanka. Äitini auttoi vetoketjun kiinnittämisessä  : ) Todella kestävä kukkaro on ollutkin, vieläkin käytössä!

Lisää pehmoeläimiä

Ajankohta: heinä-alokuu 2010
Isoäidin neliöitä tehtaillessani heräsi jostain tarve tehdä uusia pehmoeläimiä. Kävin läpi kymmenet ja kymmenet Suuri Käsityö -lehdet etsiessäni virkattuja pehmoeläin ohjeita. Ja löytyihän niitä!

Näistä hepoista aloitin. Kaksihan niitä piti tehdä, molemmille pojille omat.Ohje löytyy Suuri Käsityö- lehdestä 11-12/2009. Lankana hepoissa on Novitan Tennessee.

Virkattu peitto isoäidin neliöistä

Ajankohta: kesä-lokakuu 2010
Kirahvin ja kengurun jälkeen virkkaamiseen tuli tovin tauko, en edes ajatellut enää mitään vastaavaa tekeväni. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että aloin odottamaan kolmatta lastamme. Alkuraskauden väsymys oli uuvuttava, eikä mieleeni tullut tehdä mitään ylimääräistä.

Kunnes eräänä kauniina kesäkuun päivänä (2010)  olin poikien kanssa seurakunnan kerhossa. Siellä näin yhdellä äidillä ihanan vauvan peiton. Tuli ilmi, että hän oli sen itse tehnyt. Olin että, vau! Jossain syvällä virkkuuinnostus oli muhinut, sillä jo samana päivänä päätin, että minäkin alan tekemään tulevalle vauvallemme peittoa. Ajattelin, että kyllähän minä sellaisen ehdin tekemään noin puolessa vuodessa (vauvan laskettu aika oli marraskuussa).

Olin joskun kuullut isoäidin neliöistä, ja nettiä tutkittuani päätin tehdä peiton erivärisistä neliöistä. Seuraavana päivänä sitten lähdin poikien kanssa lankaostoksille.
Peitossa on 63 neliötä, ja sen koko on noin 62 x 76 cm. Virkkasin neliöt kiinni toisiinsa ja peittoa reunustaa pylväsryhmät. Lankana on Novitan Luxus Cotton. Tykästyin tuohon Luxus Cottoniin kirahvia ja kengurua tehdessäni, enkä malttanut muita lankavaihtoehtoja tutkia : ) Peitossa on myös vähän Alpakan lankaa, jota ostin kesäiseltä reissultamme kotieläintilalle Turun lähistöllä.

Kirahvista ja kengurusta se lähti

Ajankohta: helmi-maaliskuu 2010
Virkkuuinnostus lähti näistä kahdesta ihanasta pehmolelusta pojilleni! Olin siis virkannut tai harrastanut käsitöitä yleensä joskus koulussa, kun oli pakko. Nettiä apuna käyttäen sitten muistelin miten tehdään ketjusilmukka jne. Hyvänä apuna oli Viivin virkkausnetti.Nämä pehmot valmistuivat nopeasti helmi-maaliskuussa 2010. Ohjeen löysin sattumalta Avotakka-lehdestä, jota anoppilassa selailin. Seuraavana päivänä sitten menin lankoja ja virkkuukoukkua ostamaan. Ohje löytyy  Avotakan sivuilta. Lankan käytin molemmissa Novitan Luxux Cottonia ja koukkua 2½ mm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...